Dagbok år 2014

31/12 År 2014 är slut.

November var grå och dimmig,

novemberdimma

Vi förgyllde den med promenader, träning och dessutom en rolig resa till Sala. Vi hälsade på Saffrans barnbarnsbarn. Fem härliga busfrön, som inte riktigt lät sig fångas på bild.
I december byttes så småningom gråheten mot lite frisk frost.

dec

Virvel och jag var på väg runt Lilla Essingen mär jag fångade den här bilden.
Det kom lite snö också och luften klarnade.

decgrupp

Den 13:e och 14:e december tävlade vi rallylydnad på Stockholmsmässan. Det var en upplevelse att vara där! Det var Gunilla som fick mig att våga och var en garant för att jag inte skulle "gå vilse". Virvel jobbade bra, den andra dagen gick han ett jättefin program, men fick 15 minuspoäng i Honnören, han orkade inte stå i en och en halv minut, han var nog trött. Han fick 83  resp. 84 poäng.
Det har varit ett roligt "hundår" tycker jag, och jag hoppas att hundarna håller med!

22/11 "Minns i november.....

novemberträd

.....den ljuva september"
septemberbild

Däremellan kommer oktober med vackra färger.

oktober

November har visserligen varit grå, men varm, så det finns lite färger kvar.

  hostnovember

I mitten av oktober tävlade vi tillsammans med Gunilla och Nessa rallylydnad i Vallentuna. Det regnade. Men Virvel kämpade och fick sitt tredje kvalificerande resultat i mästarklassen. Vi är glada över titteln RLDM.
Vi har kunnat träna utomhus också och nu har Virvel och jag börjat träna lydnad igen med hjälp av Camilla. Vi får se hur långt vi kommer, det är ju svårt när jag inte ser hunden när vi ska jobba på distans.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             8/11 Hundarnas semester.                                                                                                                                                                                                                                                                                           

När jag var i Italien hade hundarna semester hos Gunilla och hennes hundar.

Virvel pussar gärna Nessa.Nessa: "Vad har du hittat?"


Virvel:"Varsågod, en delikatess! En ren naturprodukt, dessutom närproducerad."De hade en fin vecka, och jag hade en härlig vecka, men jag hade längtat väldigt mycket! Det var underbart att få hem dem igen!

13/9 Sorg.

Alla Whilmas valpar föddes döda. Stor sorg.


10/9 Sensommar.

Sommaren dröjer sig kvar.Det finns fortfarande blommor och det är varmt.
Vi tränar fortfarande utomhus, ibland går det bra, ibland blir det bus.
Balrog kan inte låta Virvel träna slalom själv, han följer efter och kontrollerar.Pixel fortsätter att göra framsteg. Nu får han hoppa 2 cm höga hinder och det gör han med glädje!
Idag blev alla hundarna trötta efter allt bus, t.o.m. hade all ork pyst ur Pysen!

2/9 I Sala.

Igår reste vi till Sala för att lämna hundmat (Saffran bantar fortfarande) och för att träffa Whilma. Det blev ett kort besök, för tåget var försenat. det är lite stressande när de meddelar om försening, men inte kan säga någon bestämd tid. I sista minuten blev det spårändring och lite jäktigt. Hundarna  hade fått springa både i våra berg och i Kronobergsparken på väg till tåget, så de sov lugnt under resan.

Väl framme blev det glädjje och busspring på tomten. Whilma blev jätteglad över att se oss oss verkade hur pigg som helst!

Hundarna var koppplade inomhus för vi var rädda att de skulle jaga katterna, men de gjorde de inte.På den här bilden hade Saffran hoppat ner ur stolen och Albin flyttat från ryggstödet. De andra bilder na blev inte bra. (Mariana har fotat båda bilderna).

Whilma var generös och gav bort en fin boll till Virvek.Virvel är verkligt glad över sin nya boll!

Nu är det bara att vänta.....25/8 Tävlingshelg på Solvalla.

Pysen och Virvel bildade "tunnellubb" i lördags. Alla tunnlar ska busas med så fort man får syn på dem. Virvel vill springa igenom så fort som möjligt,  ibland hinner jag ropa tillbaka honom och då tar det bara lite extra tid, medan Pysen är mer fantasifull. Han menar att visst kan man springa igenom, men det är också mysigt att ligga därinne och gnugga ryggen mot underlaget. Kanske luktar det gott eller kliar skönt.Agility är roligt, men vad vore det utan tunnlar!
Virvel lägger nog till att klätterhindren också är en extra krydda! Vad bryr sig hundarna om resultatet! (Virvel fick en 7:e plac. och en disk)

På söndagen var det dags för rally. Två försök i mästarklass för Virvel. De andra hundarna fick vara hemma och fick en skön promenad på dagen, för nu skulle vi åka buss, och för att undvika alla problem med för många hundar, var det bara Virvel och jag.
Nessa mötte upp på plats, hon hade redan startat en gång, men vi var i andra startgrupp. Virvel skötte sig väldugt bra, men jag glömde bort ett "sitt" och stoppade inte undan apporten efter bärandet, -tio för varje dumhet....
Inte blev det mycket bättre på eftermiddagen heller. Då var jag dessutom  lite tröttare, men Virvel gör verkligen sitt bästa och nu räckte det till kvalificerande resultat båda gångerna!
Nessa och Gunilla är som vanligt jätteduktiga, men Nessa var lite påberkad av alla störningar.
Det var fullt med aktiviteter hela helgen, förutom alla hundtävlingar var det hund och kattutställning, husdjursexpo och kaninhoppning. Det var skrattande, gråtande hojtande barn, det var folk och hunndar inne på tävlingsplanerna och det var högtalarskrällande och en helikopter över alltihop!Stolta över sina medaljer? Kanske att di inte riktigt njuter av just den belöningen...

För oss var det sommarens sista tävlingar...Hösten närmar sig...


16/8 Saffran:

"Det var jätteroligt igår!Pysen, Virvel och jag tävlade agility i Väsby igår kväll. det åskade och regnade, men när jag tävlade var det uppehåll. Pysens två första lopp var utan regn, men hans tredje var i både regn och mörker. Han var jätteduktig! Några små missar från hans matte ledde till diskning och i sista loppet var säcken för blöt tyckte han. Virvel hade som vanligt lite för bråttom för att matte ska hinna styra honom.

Själv är jag mycket stolt och nöjd! Trots att jag bara fick två lopp, matte trodde att jag skulle bli trött! Fånigt! Men hon visade mig fel hinder i första loppet och lite slalomstrul i andra.. Men hur roligt som helst!!!"
15/8 I väntans tider.....

Allt tydde på att Whilma väntade valpar, men för attt slippa ovisheten och få möjlighet att planera gjorde vi ett ultraljud.


Veterinären bedömde det som mellan tre och fem valpar! Spännande!!!

Medan vi väntar blir det lite träning. I måndags rally tillsammans med Gunilla, Nessa, Cala och Aby i ösregnet.Det var skönt att jundarna kunde vänta under tak.
Nessa är verkligen duktig, följsam och säker! Virvel blandar ibland ihop momenten, jag har inte varit genomtänkt och nogrann med handtecknen och Balrog blir fortfarande frusterad av högerhanöingen. Saffran har svårt att ligga still när jag går runt, men alla hundarna jobbade bra trots regnet!

Pysen och Pixxel är agilikpmpissar. Då hsr det varit varmt.
Pixel tränar tunnlar


(Han behöver ingen föråkare..)
och slalom:Det ska böjas i tid...
Saffran hoppar med glädje!
4/8 Minisemester.

Efter en varm vecka med en löpande Saffran blev det äntligen lite svalare och slut på löpet, då åkte vi på semester till min väninna Gunilla. Hon har sommarställe i Smara (utanför Edsbro i Roslagen).
Virvel och hennes ledarhund Jessie blir glada att träffas!Alla hundarna tucker nog om att komma till Gunilla, för de hittar sista biten där jag är osäker. Verkligen skönt att de kan hjälpa mig!

Vi satt ute i skuggan och åt med konkurrens om maten med gormé-getingar. Visst kunde vi tänka oss att dela med oss maten, men vi ville inte ha den kryddad med getinar!

Hundarna hittade också till badet, vi har varit där en gång tidigare, men där fick de bara vänta medan vi badade.Det var verkligen skönt för oss med svalkan, men det var folk där, så hundarna fick klara sig utan simtur.

Det var en verkligt härlig semester!27/7 Fler träningskompissar!

Ibland lyckas vi få det att passa med träning tillsammans med Gunilla och hennes flock.Vi tränade rally på Bro-Håbo. Det märks att Virvel inte är van vid hela banor, vi tränar ju bara enskilda moment på våra promenader. Han klarade sig mycket bättre vid andra försöket. Balrog blir allt tryggare med högerhandling, men ännu fattas det lite.

Det är Nessa, som är jätteduktig, och Virvel som får jobba mest.Saffran väntar på sin tur i bakgrunden. Hon tycker också om att jobba!

20/7 Pysens familj.

Pysen har fått en lillebror.


(foto, Pixels uppfödare).

I fredags träffades vi för att träna. Det var varmt, men hundarna var duktiga ändå. Det var bara agility som gällde. Virvel slarvade i slalomet flera gånger, men annars jobbade han bra. Pysen var jätteduktig. Lilla Pixel fick prova slalom och tunnel och han klarade det jättefint! Sen kom också Pysens "storasyster" Stella. Hon gillade tunneln.

Men när jag ville ha etn gruppbild blev det lite svårare. I väntan på Pysen och Pixel blev det en bild på Virvel och Stella.Sen kom de andra två och var lite otåliga.Det blev förstås bus som belöning.

Sommaren fortsätter med värme och vindstilla, vattnet blir som en spegel.I dag har Whilma varit parad i en vecka, vi väntar och hoppas.....

13/7 Nej till äktenskap.

Jazz:" Whilma, du är söt och jag tycker om dig, men vi ska bara vara vänner..."
Whilma:" Du är stiligoch jag tycker om dig också, men då måste jag hitta en annan man"

Det blev Oggie, Tingates Orgnal Opal som inte tackade nej.Tack Bitte, för att du ställde upp!

11/7 Dansen har börjat....

Redan i måndags åkte vi alla till Jazz och Aston.Fr.v. Jazz, Aston, Virvel, Saffran, Balrog,Cleo och Whilma, foro Gunilla Max0en

Kärleksparet skulle få tid att lära känna varandraI tisdags och onsdags tränade vi agility i Bro-Håbo. Whilma var jättelycklig och jätteduktig!


http://youtu.be/ywhfXe4gq18.


Virvel var mycket tröttare...

http://youtu.be/GC9hOcfeYTo.

I går blev det dopp i poolen mellan frierier och lek.Dansen fortsätter......

7/7 Whilma är här!

Juni månad är tillända

och midsommardansen är över...(foto:Mariana Söderlund)
Nu ska det bli annan dans...
I lördags reste Virvel och jag till Sala för att hämta Whilma Återseendets glädje var stor!Virvel tyckte också att katten Albin var spännande!En liten stund sayy han i mitt knä.(Båda bilderna fotade Maeiana)

Det kändes tryggast att resa med bara Virvel eftersom Whilma aldrig varit i staden eller åkt tåg. Det vaar troligt, att hon skulle känna sig osäker. Som tur var fick jag hjälp, så de andra hundarna fick en promenad. Men det hade inte behövts! Whilma verkade som om hon aldrig gjort annat än åkt tåg. Att gå i Stockholm gör man med hög svans!Bilden tog jag gåeende.

Väl hemma blev hon välkomnad av resten av flocken och har tagit sin plats utan någta som helst problem.

Här är hon tillsammans med Virvel och Saffran framför vårt hus.Äventyret fotsätter, Jazz väntar.....
13/5 Virvel:

"I lördags busade vi i hallen sista gången före sommaaren. Det var en lång agilitybana och vi sprang jättemycket! Matte belönade mig med blåkotten och det är inte bara jag som tycker om den!I ett obevakat ögonblick...
Dagen därpå tävlade Pysen och jag agility i Ågesta. Matte sa, att jag gav tunnelseende ett nytt ansikte, vad hon nu kan mena med det...., ser jag en tunnel tar jag den så klart...
Pysen var stolt, han vågade ta gungan som han har varit rädd för. Han är modig! Säcken däremot var både tung och smutsig, ingen höjdare tyckte Pysen.
Vad mattarna tyckte vet jag inte riktigt, min matte sa nåt om disk. Men Pysen och jag hade urkul och det är ju viktigast!"

2/5 Det våras.....

Grönskan kommer snabbt när våren väl bestämt sig!Bilderna har bara någon dag mellan sig.Träden börjar också blomma.

"Vår"  kråka kommer nästan varje dag på promenade och vill ha mat.Vi har tävlat, Balrog täv,ade avancerad rally i Kista i samband med en utställning. Det var utställningsekipage överallt, det var svårt att värma upp. Balrog var lika ivrig som vanligt och det bliev en del missförstånd, och jag har svårt att skilja på dubbelkommando och "omtag"- Det fattades ett poäng till godkänt. Det svåraste på banan var att efter "hopp över hinder" gå bakåt tre steg.
Virvel och Pysen tävlade agility i Nacka förra lördagen, vårens första varma dag. En härlig utflykt som tröttade ut resten av flocken också. Virvel och jag missförstod varandra en gång, men han blev säkrare och gladare alltefter dagen led. Vi var nöjda och trötta efter en lång dag.

14/4 Våren på väg.

Det är fortfarande kyligt, men våren tvekar inte.I går tränade vi utomhus för första gången i år. Det var bara Pysen och flocen, Eddie och Fifi var bortbjudna på brunch.Pysen och Virvel var ystra och första försöket på agilitybanan hade blivit disk. Virvel sprang förbi två hinder till den underbara balansen och Pysen busade förbi ett hinder han också. Men efter några försök lugnade de sig och började lyssna. Slalom är fortfarande ett problem, de börjar hitta in rätt, men hoppar gärna över nån port mitt i. Mer träning.....
Virvel hade tiggt till sig en blå pipigelkott när vi gick till djuraffären på Hägerstensvägen. Den kastade jag nu som belöning. Pysen tyckte också att den var toppen, men jagade inte Virvel Cecilia kastade ockkså blåkotten och om Pysen tog den, jagade inte Virvel honom. Men, om Pysen tog den, när jag kastat den, eller Virvel hann först när Cecilia kastat,  då blev det jakt!

Vi hade  lagt spår på fältet och det märktes att det är en härlig aktivitet. de var båda jätteduktiga! Virvel gjorde två riktigt bra insatser. Han var helt oberörd av, att två hundar korsade hans spår precis framför nosen på honom, och sen tappade han inte spåret när det gick över ett dike.

Saffran fick träna agility och hon njuter verkligen! Hon lyssnar med glädje! Det är ett nöje att arbeta med henne! Men hon har inte farten för att tävla, men jag tror att hon är nöjd ändå!

Balrog och Cleo fick nöja sig med springbuset innan vi åkte hem.17/3 Vårvinter...

Mars började vårlikt med barmark och blommor.

Virvel använder däcken på ett nytt sätt.

Virvel använder däcken på ett nytt sätt.


Bort med vinterjacka, vinterskor, vantar och hundtäcken! Ut och njut! Vårbad för hundarna. Då kom snön tillbaka..Undrar hur länge den tänker stanna.

20/2 Det kom lite snö!

Världen blir lite vackrare!

Vi har tävlat lite också, rally och Virvel också agility. Båda tävlingarna var i Väsbyhallen. Rallyn känns alltid svår att bedöma, den här gången tyckte jag, att Virvel gick en bättre runda än Balrog, men Balrog fick det bästa resultatet, hans första kvalificerande resultat i den avancerade klassen.Virvel klarade sig också och nu kan han starta i mästarklassen.Han har mycket kvar att träna på där.
Agilityn tyckte Virvel var en höjdare och i hoppettan klarade han sitt första nollade loppp!
Träningen fortsätter...
Virvel hittar alltid på något uppiggande på de träkiga koppelpromenaderna, nu har han hittat några roliga däck.Det ska helst hända något roligt jämt!

15/1 Cleo:

"Nu är det kallt och jag fryser. Matte sätter på mig overallen. som jag fått låna av Virvels kompis Pysen, men jag är inte så förtjust i den

Men lite varmare blir jag ju....
För inte så länge sen spanade Virvel efter snö


och han är nöjd nu.
Men han klagar lite på matte, för hon vill gärna mata fåglarna


och då måste han sitta still. Förut gick det bra,


men idag klagade han på kylan.

Nu när det är grått och kallt går vi inte så långa promenader och det tycker jag är skönt, men lite roligt har vi på helgerna med bus med Pysen och Eddie. En sån morgon tyckte matte att himlen var vacker.


Kanske börjar jag bli lite gammal som fryser och helst vill kura hemma...."

7/1 Virvel rapporterar från husdjursmässan i Kista.

"Ni skulle ha varit med! I söndags tävlade vi på ettt verkligt roligt ställe! Där fanns kaniner som hoppade! Där skulle jag ha velat vara med, men jag fick nöja mig med att titta på... Fantastikt välluktande grisar och getter och roliga tupparoch hönor gladde mig också.Det var fullt med barn också och många klappade mig och tyckte att jag var söt och då njöt jag, men det kom också en liten batting bakifrån och kastade armarna om  mig, men eftersom jag är en cool Virvel lät jag det passera utan annan åtgärd än en slick.

Under själva tävlandet flög en skrikande papegoja omkring och försökte få uppmärksamhet, men jag brydde mig inte. Det verkade gå ganska bra på banan ända till en skylt där jag missförstod matte och sen sparkade hon på den skylten, och det gjorde hon på en till, men efter prisutdelningen verkade matte ganska nöjd ändå.
Balrog var också med, men han föredrog att ladda upp i buren och där vilade han ut efter tävlandet också. han sade, att det varit mycket på höger sida och att han fortfarande inte tycker om det, men att det känns lite bättre nu.
Saffran och Cleo fick inte följa med, det var bara tävlande hundar som fick njuta av allt det roliga! Fler såna här tävlingar vore roligt!"
Saffran och Cleo kom ut på en långpromenad under dagen och verkade nöjda och trötta när vi kom hem.
Det där missförståndet blev rekorddyrt -23 poäng vid en skylt! Det var högerhandling och läggande under gång och gå runt, jag blev övertydlig med handtecken som Virvel tolkade som snurr och när han sen lade sig hade han inte armmbågarna i golvet. När jag gick runt honom sparkade jag på skylten.
Det var bara sex kvalificerade resultat av 29 startande och Virvel var femma! Balrog gjorde sitt bästa resultat hitills och kom på elfte plats.
Nya möjligheter väntar!